Amerikanskt par byggde golv av gamla mynt


Bilden är lånad från Lancasteronline.

Klickgolven var revolutionerande när de kom. Inget mer kladd med lim och inget spikande – det ultimata golvet var här! Idag läggs golv med hjälp av allsköns material och nytänkande, t.ex. avdankade lastpallar. Ofta är det möjligt att spara stora pengar på att tänka ”utanför lådan” och frångå de typiska metoderna inom ett aktuellt projekt. Dan Nephin, skribent på Lancaster Online, berättar om sin fru som – bokstavligen – lade golv med sina sparade pengar.

I parets puderrum lade Nephins fru Kathleen ett cirka 1,5 x 1 meter stort golv med mynt som byggmaterial efter att ha inspirerats av en artikel på internet. Drygt 4 700 pennies (den amerikanska dollarns motsvarighet till ören) utgör det unika golvet som, enligt Kathleen och Dan Nephin, blev väldigt lyckat, men var allt annat än enkelt att genomföra.

Medan vissa väljer att tvätta sina pennies innan de använder dem till ett liknande projekt valde paret Nephin att istället låta skiftningarna i de olika myntens nyanser ge golvet liv. De började med att göra golvplattor, cirka 30 x 30 cm i storlek med hjälp av självhäftande plast. Plattorna vändes sedan upp och ned för att sättas fast i det lim som skulle hålla golvet samman. Efter lite finjustering kunde sedan den självhäftande plasten dras bort och golvet torkade. Med puts som slutfinish blev golvet en succé, eller ”a million bucks”, enligt Nephin själv. Har du liknande planer finns både material och hjälp att hämta i nästan hela Sverige hos Golvleverantören BBM.