Delar av Moskvas gator är byggda av gamla gravstenar

Moskva är en världsmetropol med över 10 miljoner invånare, men det är också en plats för masskyrkogårdar och gravplatser. Under de senaste årens intensiva expansion har den ryska huvudstaden bokstavligt talat byggts ovanpå det som tidigare var kyrkogårdar. Russia Beyond The Headlines berättar historien om en huvudstad som lever sida vid sida med döden.

När en spårvagnslinje i en förort till Moskva skulle rivas för ett tag sedan stötte man på en oväntad upptäckt. Under trottoaren fanns det hundratals gravstenar med namn och datum inristade. Förklaringen var att stenarna hade använts som gatsten när spårvagnslinjen byggdes på 1930-talet, och senare uppgrävningar visar att det inte var en engångsföreteelse. Det är inte helt ovanligt att även svenska stenhuggerier sysslar både med gravstenar och byggsten. Lidköpings Stenhuggeri är ett av dessa.

Moskva i gångna tider – ett myller av kyrkogårdar

I Ryssland har människor enligt tradition velat bli begravda i närheten av sin egen kyrka. Kyrkogården var en knutpunkt och samlingsplats i varje by och stad, och i en stad som Moskva – som ett tag hade över 400 kyrkor – innebar det ett myller av kyrkogårdar. På 1800-talet fanns det fler än 300 kyrkogårdar i Moskva, men de flesta förstördes när Ryssland blev till Sovjetunionen.

Siffran har i dag sjunkit till 71 kyrkogårdar men det innebär inte att de forna tidens viloplatser har försvunnit. Snarare har de ändrat skepnad till parker och offentliga platser, och många av Moskva-borna känner inte till platsernas historia.

När kyrkogårdarna började förstöras beslutades det att askan från berömdheter som låg begravda skulle förflyttas till nya viloplatser. En av dem var den store författaren Nikolaj Gogol. När hans kista öppnades väntade en makaber överraskning: huvudet saknades. Kraniet har ännu inte återfunnits, men ryktet säger att en rysk museiägare mutade en munk för att lägga beslag på huvudet redan 1909. Sedan dess finns inga spår efter Gogols skalle.

Novodevitje

Kyrkogården som fick ta emot flest nyanlända kistor från andra platser heter Novodevitje och är än i dag ett populärt besöksmål i Moskva. Här vilar stora delar av Sovjetunionens politiska elit, liksom många kulturella figurer från de senaste århundradena. Medan det tidigare bara var öppet för släktingar till de avlidna är kyrkogården nu öppet för allmänheten och det krävs ingen entrébiljett. Om du däremot vill ha din grav på prestigefyllda Novodevitje får du räkna med att betala en rejäl slant.

Att arrangera picknickar på graven som tillhör en avliden släkting eller vän är en rysk tradition. Detta involverar också att dricka en gravöl eller två, och det är anledningen till att det än idag finns bänkar utplacerade på ryska kyrkogårdar. Där kan vänner och familj fira minnet av den döde på ett traditionellt ryskt vis.